Rangsorolta szenátor- és képviselőjelöltjeit az RMDSZ Kolozs megyei szervezete

Szombaton, október 3-án a rangsoroló MKT (Megyei Képviselők Tanácsa) ülésén a képviselő- és szenátorjelöltek rangsorolása a előtt a helyhatósági választások eredményeit is kielemezte az RMDSZ Kolozs megyei szervezete.

Rangsorolta szenátor- és képviselőjelöltjeit az MKT

A december 6-án esedékes parlamenti választásokra három személy iktatta jelentkezését szeptember 28-ig az RMDSZ Kolozs megyei szervezeténél: Csoma Botond és Talpas Botond képviselőjelöltnek, László Attila pedig szenátorjelöltnek indul a választásokon. A képviselők szavazatai alapján Csoma Botond az első, Talpas Botond a második helyen szerepel majd a képviselő listán, míg László Attila a szenátori listát vezeti majd.

Csoma Botond a parlamenti munkájának négy éves beszámolója mellett ismertette politikai terveit a képviselőkkel. „Amennyiben bizalmat szavaznak nekünk a következő négy évben is a hírszerzési bizottságban szeretnék tevékenykedni. De emellett emberi jogi kérdésekkel, kisebbségi jogokkal is szeretnék foglalkozni a továbbiak is. Köszönöm az eddigi munkát és a segítséget, számítok továbbra is a helyi szervezetek, önkormányzati képviselők és nem utolsó sorban a Kolozs megyei magyarok támogatására” – tájékoztatott Csoma Botond képviselőjelölt.

„Azért szeretnék parlamenti képviselőként is dolgozni, mert vannak elképzeléseim és megoldásaim azokra a problémákra, amelyekkel mi, itt élő Kolozs megyei magyarok, szembesülünk. Az elmúlt években barátaimmal, kollégáimmal, az Igen, tessék! mozgalommal, a többnyelvű táblák ügyével, a koronavírus alatt a szomszedok.ro projekttel napi szinten foglalkoztunk.” – nyilatkozta Talpas Botond a Megyei Küldöttek Tanácsának szombati ülésén. Hozzátette, az RMDSZ programjával és célkitűzéseivel összhangban három konkrét ügyet szeretne felvállalni: nyelvhasználati kérdésekkel, a nagyvárosok és metropoliszi övezeteik működésének újragondolásával, és a közszállítás országos összehangolásával foglalkozna.

László Attila szenátorjelölt a következő négy évben a magyar közösség biztonságáért, az egészségügyi rendszer további fejlesztéséért, és Kolozs megyéért szeretne dolgozni. „Kolozs megyében is szükség van mindenki számára egy elérhető egészségügyi ellátásra. Az elmúlt néhány hónapban hangsúlyos szerepet vállaltam az RMDSZ koronavírus-kezelésében. Orvosként feladatomnak tekintettem magyar nyelven, hitelesen tájékoztatni az erdélyi magyar közösséget a járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról. A következőkben is ezért szeretnék dolgozni!” – mondta el a szenátorjelölt.

Kiértékelte az önkormányzati választások eredményeit az RMDSZ Kolozs megyei szervezete

Csoma Botond politikai beszámolójában az önkormányzati választásokról beszélve megköszönte a helyi szervezetek munkáját, valamint a gratulált annak a kilenc polgármesternek, akik RMDSZ színekben nyertek mandátumot a következő négy évre. Elmondta a szövetségre leadott szavazatok száma lecsökkent az előző választásokhoz képest, ez elsősorban a városokban szerzett alacsonyabb szavazatszámnak tudható be. „Elemeznünk kell az okokat, amiért a leadott voksok száma lecsökkent, és a parlamenti választásokra ezeket ki kell javítanunk. Nem írhatjuk kizárólag a járvány számlájára a visszaesést, de a jelenlegi helyzet semmiképpen nem fokozta a szavazói kedvet. Ilyen körülmények között kiemelt köszönet illeti mindazokat, akik támogatták a jelöltjeinket, legyen szó első szavazókról, középkorúakról vagy idősekről, városiakról vagy falusi környezetben élőkről. ” – mondta el a megyei szervezet elnöke, parlamenti képviselőjelölt.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke az önkormányzati választások számszerű adatait közölte a jelenlévőkkel és a soron következő választások ütemtervét és technikai információit ismertette a Kolozs megyei képviselőkkel. „Az önkormányzati választások eredményének mérlege szerint a Kolozs Megyei Tanácsban 5 mandátumot kaptunk, a kolozsvári helyi tanácsban 4 képviselő lesz. A polgármesterek számát illetően az előző mandátumhoz képest eggyel növeltük a számot, hisz az eddigiek mellett Kisbácsban is a szövetség jelöltje kapott polgármesteri tisztséget, így kilenc polgármestere lett a szövetségnek. Ezt az egyik legnagyobb sikerünknek könyvelhetjük el” – mondta el az ügyvezető elnök. Hozzátette a megyében, összesen 128 helyi tanácsosi mandátumot nyert el az RMDSZ, ez 2016-hoz képest 13-al kevesebb, Aranyosgyéresen hat, Kolozsborsa községben két szavazat hiányzott ahhoz, hogy a magyar közösségnek képviselője legyen a helyi tanácsokban. „Örömhír, hogy Alsodetrehem községben ismét sikerült tanácsost bejuttatni, ugyanakkor Egeres, Kisbács, Magyargorbó és Szék községekben növeltük az önkormányzati képviselők számát” – tette hozzá. A parlamenti választásokra nézve elmondta 9 500 aláírást kell összegyűjteni október 5-ig. „Számítunk az önkormányzati vezetők segítségére is a következő két napban, hisz nagyon fontos, hogy mindenki kivegye részét a munkából, mivel nagyon rövid idő alatt kell összegyűjteni az aláírásokat” – fejezte be Antal Géza.

A Kolozs Megyei Tanács alelnök-jelöltjének személyéről is döntöttek a képviselők. A megyei önkormányzatban továbbra is Vákár Istvánt jelölik az alelnöki tisztségre.