Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete összegezte az önkormányzati választások előtti kapmánytevékenységét.

Antal Géza, a RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke kampányfőnök minőségében értékelte az elmúlt másfél hónapot. Elmondta, 46 közigazgatási egységben, 653 jelölttel vágnak neki az önkormányzati választásoknak. A jelöltek 27%-a nő, 19%-a 35 év alatti, akiknek 18% számít bejutónak. A Kolozs megyei tanácsosjelöltek 147 alkalommal voltak a megye több mint 60 településén, Kolozsváron is naponta szerveztek kampánytevékenységeket. A kampányban 67 önkéntes vett részt, akiknek az ügyvezető elnök külön megköszönte munkájukat.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnökjelöltje a választás fontosságáról beszélt. Elmondta, vasárnap azért fontos, hogy sokan elmenjünk szavazni, mert másképp súlytalan lesz a megyében a képviseletünk. A Kolozs Megyei Tanácsnak szüksége van magyar alelnökre és erős magyar képviseletre azért, mert senki más nem foglalkozik a magyarlakta települések fejlesztésével. A megyében a közösségi rendezvényeink a megyei tanács finanszírozásával jönnek létre. Községnapokat, Kalotaszegi Magyar Napokat és egyéb magyar, kulturális rendezvényeket csak akkor tudunk szervezni, ha a megyei tanács támogatja ezeket.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, városi tanácsosjelölt szerint azért fontos, hogy vasárnap sokan elmenjünk szavazni, mert másképp nem lesz magyar alpolgármestere Kolozsvárnak. Ha sok RMDSZ-es tanácsos bejut, mi leszünk a mérleg nyelve. Így tudjuk kiharcolni az alpolgármesteri tisztséget. Rendkívül fontos, hogy erős legyen a képviseletünk, mert csak így tudjuk kiharcolni a magyar oktatás fejlesztését, magyar bölcsődei csoportok létrehozását minden negyedben, és így tudjuk megakadályozni a magyar osztályok megszüntetését. Mi vagyunk a város magyar hangja: ha nem lesz erős képviseletünk, nem lesz akihez forduljanak a kolozsvári magyarok.

Csoma Botond, polgármesterjelölt, parlamenti képviselő elmondta, a román pártok nem foglalkoznak a magyar közösség problémáival. Csak beszélnek erről, de soha, semmit nem kaptunk tőlük. Az elmúlt húsz évben csak úgy sikerült kiharcolni olyan dolgokat, amelyek számítanak a magyar közösségnek, hogy ott voltunk a döntéshozatalban. A Funar-korszak emlékei sokakban még mindig élnek. Szerencsére már nincsenek piros-sárga-kék padok a központban, nem fenyegetnek meg a buszon, ha magyarul beszélünk. Mindez viszont nem elég. Egy megtűrt közösség vagyunk Kolozsváron és azt szeretnénk, hogy ehelyett egy jó interkulturális viszony jöjjön létre roman-magyar viszonylatban. Ehhez elengedhetetlen, hogy otthon érezzük magunkat Kolozsváron, legyenek többnyelvű táblák a köztereken, érezhető legyen a magyar közösség súlya. Ezért szeretnénk dolgozni a továbbiakban és ezért kérjük a magyarok támogatását vasárnap!

Köszönjük a kitartó munkát mindazon tanácsosoknak, polgármestereknek és alpolgármestereknek, akik hosszabbított mandátumuk végéhez érkeznek, a kampánystábnak, az önkénteseknek, az európai parlamenti képviselőknek, az RMDSZ országos szervezet munkatársainak és minden jelöltnek!