Csoma Botond írásban kérte a magyar nyelvű emléktábla kihelyezését a kolozsvári vasútállomásra

Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje ma délelőtt iktatott egy kérést a romániai vasúttársaság kolozsvári székhelyén, melyben azt kérte, helyezzék ki magyar nyelven is azt a táblát, melyen az állomás fennállásának 150. évfordulójára emlékeznek. Felidézte a vasúttársaság 2014-es mulasztását is, amikor a két világháború közötti magyar állomásfőnököket ismeretlenekként tüntették fel. A polgármesterjelölt elmondta, nem engedhetjük, hogy a jövőben hasonló morális diszkrimináció érje a kolozsvári magyarokat, ezért ezt a kérést, parlamenti képviselőként, Bukarestben is le fogja tenni.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke, európai parlamenti képviselő elmondta, az anyanyelvhasználat terén sok előrelépés történt az elmúlt években, de még mindig rengeteget kell dolgozni azért, hogy a magyar embereket érintő kérdésekkel foglalkozzanak a román vezetők. A 2014-es emléktábla ügye a román sajtóban is visszhangot keltett, sokan nehezményezték a vasúttársaság mulasztását, ami pozitív példája annak, hogy a román-magyar viszony jó irányba halad.

Csoma Botond szerint ez is bizonyítja, hogy kitartóan kell folytatni a munkát, minden magyar embert érintő kérdés esetében jelen kell lennünk és hallatnunk kell a hangunkat.