Restaurált Petőfi-emléktáblát koszorúzhat idén a Biasini-szállónál a kolozsvári magyar közösség

Idén felújított táblát koszorúzhat meg az ünneplő kolozsvári magyar közösség a Biasini-szállónál március 15-én, a 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján. Nemzeti költőnk itt jártának emléket állító tábla a Mátyás-szoborcsoportot felújító Kolozsi Tibor felügyeletével zajlik. A szobrászművész elmondta, a vistai kőből készült táblát a helyszínen restaurálják, speciális tisztítószerekkel kezelik, és az írást is felfrissítik rajta.

Oláh Emese alpolgármester a március 15-i ünnepkör kapcsán szervezett események programismertető sajtótájékoztatóján elmondta, emlékezetpolitika és az ünnep méltósága szempontjából is fontos volt a tábla felújítása. „A városszerte jelen levő tábláink, felirataink és szobraink minden nap emlékeztetnek közös történelmünkre, kollektív emlékezetünk pedig közösségi identitásunk egyik elvitathatatlan összetevője. Az egykori Biasini-szállodán levő tábla nekünk, kolozsváriaknak egy láncszem, amely kapcsolatot teremt egy fontos eseménnyel, a 1848-49-es forradalommal és szabadságharccal, amely meghatározó szerepet töltött be nemzeti identitásunk formálásában” - mondta Oláh Emese. Hozzátette: a táblát Kolozsvár önkormányzata újíttatta fel, amit nem gesztusként, hanem a normalitás és békés együttélés jeleként értékelhetünk.

A táblát 1897. március 15-én állította az állami felsőbb leányiskola. „Itt volt szállva/PETÖFI SÁNDOR/és neje/ 1847 okt. 21-töl 24-ig./Megjelölte a helybeli áll(ami)./ felsőbb leányiskola kegyelete/ 1897. márc(ius). 15.” feliratú táblát a 20. század első felében egy időre eltávolították, majd 1940-re visszahelyezték eredeti helyére.