12 millió euró értékű beruházásokat eszközölt a Kolozs Megyei Tanács uniós alapokból a jarványkórház ovosi szolgálatatásainak és infrastrukturájának javítására. Ugyanakkor 2 millió lejt hagyott jóvá mai ülésén a megyei képviselő-testület az ügyeleti osztály sürgősségi osztállyá alakítására.

Az RMDSZ célja az uniós befektetések révén a legjobb orvosi szolgáltatások biztosítása a Kolozs megyei lakosság számára, valamint egy olyan minőségi sürgősségi ellátás kiépítése, ahol a modern sürgősségi felvétel, az aneszteziológiai és a radiodiagnosztikai osztály jól működő egységet alkot. Azzal, hogy a szakemberek és a diagnosztikai berendezések egy helyen lesznek, kiküszöböljük az akut esetek átszállítására feleslegesen elpazarolt időt, így átfogóbb és biztonságosabb ellátást tudunk nyújtani mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

A járványkórház betegeinek biztonságát növelési az az uniós beruházás, amely a gépi lélegeztető-, szűrő- és légkezelő rendszer kiépítésése irányult, és amely összértéke 16 millió lejre rúgott. Így a járványkórház az első olyan egészségügyi intézmény az országban, ahol a kórtermek mindegyike szellőztető rendszerrel rendelkezik, a szalonokban óránként hatszor, az intenzív terápiás részlegen pedig óránként tizenkétszer keringtetik a levegőt. A legtöbb egészségügyi intézményben a szellőztető rendszer csak a műtőben vagy az intenzív terápiás osztályokon működik.

Továbbá a nozokomiális fertőzések kockázatának csökkentésére, uniós forrásokból 32 berendezést vásárol a kórház, nevezetesen egy mikrobiológiai minták feldolgozására szolgáló automata platformot, egy tömegspektrométeren alapuló automata mikroorganizmus-azonosító rendszert, 10 légtisztító és fertőtlenítő rendszert, 10 száraz gőztisztítót és további berendezéseket ágyneműgyűjtéshez és -elosztáshoz.

Egy újabb uniós projekt az egészségügyi intézmény energiahatékonyságára vonatkozik, amelynek értéke 37 millió lej, és amelyet a 2021-2027-es Észak-nyugati Regionális Programon keresztül vissza nem térítendő európai alapokból nyújtottak be finanszírozásra.

Ugyanakkor a baktérium-, vírus-, parazita- és gombás fertőzések diagnosztizálására szakosodott laboratórium a legfejletebb. Ez azon kevés laboratóriumok egyike az országban, amelyek olyan korszerű készülékkel vannak felszerelve, amellyel a szakemberek kevesebb, mint 24 óra alatt képesek diagnosztizálni egy baktériumot. Végül, de nem utolsósorban a vizsgálatok szempontjából rendkívül fontos a biológiai mintaválogató robot, amelyen keresztül naponta kb. 1000 mintát tudnak feldolgozni

A járványkórház csak a tavalyi évben 181 ezer vizsgálatot végzett, 50 ezer napi beutalást hajtott végre, valamint 150 ezer kezelést írtak elő az ország legnagyobb és legösszetettebb osztályán, a járóbeteg-részlegen.