Innovatív robotterápiás eszközök állnak rendelkezésre ezentúl a páciensek számára a kolozsvári rehabilitációs kórházban, amelyeket uniós támogatással szerzett be a Kolozs megyei önkormányzat. Továbbá egy másik nagy horderejű uniós pályázat keretében belül új elektromos, szellőztető és légkezelő rendszer, valamint új orvosi folyadék hálózat valósult meg.

Ezzel párhuzamosan új jelző- és riasztórendszer is kiépítésre került az oxigénkoncentráció túllépés esetére, valamint új tűzérzékelő, jelző- és riasztórendszer.

„Az RMDSZ-frakció kiemelten fontosnak tartja a kórházak fejlesztését, az elmúlt 8 évben több mint 11 millió euró értékűberuházásokat eszközöltünk a rehabilitációs kórházban, az európai uniós alapok pedig óriásilehetőséget jelentenek, hiszen Kolozs megye lakosságának életszínvonalát és szolgáltatásait javítja jelentős mértékben. A június 9-ei EP-választás eredményeként az a célunk, hogy ennél is több fejlesztési forrás legyen lehívható, amelyet közösségünk gyarapítására fordítsunk. Az egészségügyi szolgáltatások minőségének folyamatos fejlesztése csak úgy lehetséges, ha a legújabb felszereléseket, eszközöket szerezzük be. Az orvosi személyzet, a szakemberi csapat is legalább ennyire fontos, s örömükre szolgál, hogy nagyon sok fiatal orvos dolgozik a rehabilitációs kórházban” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

A csúcstechnológiával működő és robotizált eszközöket súlyos stroke, illetve különböző agy-gerincvelősérültek alsó és felső végtagi funkcióinak, valamint kognitív képességeinek fejlesztésére lehet használni. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gyakran több hónapos rehabilitációs folyamat felgyorsításához.

Továbbá emellett összesen 37 orvosi berendezést vásárol a kolozsvári kórház 26,5 millió lej értékben, ezek között szerepel egy hiperbár-kamra, digitálisröntgengép, 3D tomoszintézist, C-karos röntgengép, laparoszkópos torony, elektromechanikus mobil műtőasztal, digitális vérsejtszámláló, szív- ésérrendszeri terhelésvizsgáló állomás és artroszkópos torony. Továbbá videobronchoszkóp, defibrillátor, különféle ultrahang berendezések, EKG-készülékek, gerincdekompressziós berendezés, transoesophagealis echokardiográf, videodermoszkóp,járássegítő robot, szemészeti ultrahangkészülék.