A március 11-én tartott sajtótájékoztatón Vajas Albert, a Kallós Zoltán Népzene Iskola igazgatója, Pillich Balázs, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány elnöke, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, illetve Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke számolt be az ünnepi program részleteiről.

A kolozsvári központi rendezvény a Protestáns Teológiai Intézet előtt kezdődik, ahonnan 14 órakor indul a rendhagyó felvonulás. Az ünneplő közönség megáll Bem József emléktáblájánál, ahol Farkas Loránd színművész szavalatát hallhatják és koszorút helyeznek el. A felvonulást 14:30 órától a Szent Mihály-templomban ökumenikus istentisztelet követi a történelmi egyházak szervezésében. Az ökumenikus istentiszteletet követően, 15:30 órakor kezdetét veszi a Főtéren a díszünnepség, ahol több mint 50 népzenész és 20 Kolozs megyei néptánccsoport közel 200 táncosának produkcióját, valamint a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus fellépését csodálhatják meg a résztvevők.

 „Sok újdonsággal készültünk az előző évekhez képest és ezért is reméljük, hogy nagyon sokan kilátogatnak majd a központi rendezvényre. Közösségünk fiatal, illetve nyugdíjas tagjaival közel 2000 kokárdát készítettünk, ezeket a felvonulás előtt osztjuk szét a résztvevők között. Az RMDSZ kezdeményezésére idén a Deák Ferenc (Eroilor) utca is ünnepi hangulatba öltözik, hiszen a villanyoszlopokra március 15 tematikájú díszítés kerül. Ugyanakkor azt is kértük, hogy március 15-én, 19-23 óra közötti időintervallumban, több középületre vetítsék ki a magyar nemzeti lobogó színeit”  – foglalta össze Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere

Vajas Albert és Pillich Balázs szervezők arról számoltak be, hogy a főtéri ünnepségen körülbelül 50 népzenész, illetve 20 Kolozs megyei néptánccsoport közel 200 táncosára számíthatnak az ünneplők. A színpadon idén a Tokos Zenekart, valamint a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának táncművészet szakos diákjait láthatják, majd ehhez a produkcióhoz fognak csatlakozni a vidéki és kolozsvári együttesek. A szervezők elmondták, hogy az 1848-as forradalomhoz köthető, mezőségi és kalotaszegi dallamokat válogattak be a repertoárba, ezzel is jelezve, hogy Kolozsvár néprajzi régiók találkozásánál fekszik.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke arról számolt be, hogy az idei évben a központi ünnepség későbbi kezdésének az a célja, hogy minél több diák és felnőtt tudjon csatlakozni ehhez: „Abban bízunk, hogy a péntek délutáni 15:30-as ünnepségre sokan azok is elérnek, akik dolgozni járnak. Ugyanakkor a 14 órakor kezdődő felvonulásig a középiskolás diákok is végeznek, ők és tanáraik is csatlakozhatnak az ünnepséghez. ” Az ügyvezető elnök ezt követően a megyében zajló ünnepi programokról számolt be, kiemelve, hogy több mint 50 magyarlakta településen zajlanak ünnepségek.

A Kolozsvár szívében zajló ünnepséget még számos program előzi meg, illetve követi, amelyek mindenikére várják az érdeklődőket. A megyében zajló eseményekről az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalán, míg a kolozsvári ünnep mozzanatairól a Facebook-esemény  leírásában tájékozódhatnak az érdeklődők.