6 millió lejjel támogatja az önkormányzat 2024-ben az élelmiszertámogatási programot, amit a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság bonyolít le. 400 lej/fő, ez az az összeg, amit szociális értékjegyekként kapnak és amiket alapélelmiszerek beszerzésére fordíthatnak, azok a személyek, akik kolozsvári lakhellyel rendelkeznek és eleget tesznek a program kritériumainak.

Ebben az esetben is a számok bizonyítják az élelmiszertámogatási program sikerességét: 8701 személyen segítettünk 2023-ban, bízunk benne, hogy ez a szám növekedni fog az idei évben. Egyébként 2022. októberében az RMDSZ városi frakciójának kezdeményezésére is, az igénylők egyszeri juttatása 200 lejről 400 lejre nőtt" tette hozzá Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

2024. március 5-től, 2024. november 29-ig igényelhetőek az élelmiszerkártyák, amiket a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság bocsát ki. A kártyákat a Polgármesteri Hivatal iktatójában, a negyedek kihelyezett hivataliban, a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság székhelyén, vagy online is igényelhetik, itt: bit.ly/3mcRfX6

A támogatásra a családon belüli erőszak áldozatai, az emberkereskedelem áldozatai, a súlyos fogyatékkal, rokkantsággal élők jövedelemtől függetlenül jogosultak. A támogatást továbbá azok a nyugdíjasok, szociális vagy családi segélyben részesülők, illetve munkanélküliek (függetlenül attól, hogy részesülnek vagy sem a munkanélküli segélyben), rokkantak, veteránok, háborús özvegyek, deportált személyek, rabok, politikai üldözöttek, forradalmárok vagy árvák igényelhetik, akik családtagonként havonta legfennebb 1386 lejes jövedelemmel rendelkeznek. Ha egyedülálló személyekről van szó, a havi jövedelem nem haladhatja meg a havi 2053 lejt.

Az élelmiszerjegyek évente egyszer válthatók ki. A jelentkezők egész évben, november utolsó munkanapjáig beterjeszthetik igénylésüket a program lebonyolításával megbízott Szociális és Egészségügyi Igazgatósághoz (DASM).

Határozat: https://files.primariaclujnapoca.ro/2024/02/26/31.pdf