Vélhetőleg tavasszal elkezdik a válaszúti Bánffy-kastély felújítását

Akár már jövő tavasszal nekiláthatnak a válaszúti Bánffy-kastély felújítási munkálatainak. A közel 20 millió lej értékű projekt támogatási szerződését ma írták alá a Kolozs Megyei Tanács az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői.

„Nagyon örülünk ennek a hírnek, hiszen már régóta keressük a felújítás lehetséges módozatait. A Bánffy-kastély felújításával egy újabb közösségi teret adunk át a megye lakóinak, hisz az Európai Uniós finanszírozási szerződésben feltételként szerepel az, hogy a felújítást követően öt évig kulturális célokra kell felhasználni az épületet. A bonchidai kastéllyal összekötve egy olyan kulturális tér alakulhat ki, amely egyedi lenne Romániában, vannak, ugyan esetek ahol még van két ilyen történelmi emlékmű egymáshoz közel, viszont kevés olyan esetről hallunk, ahol ezt ki is használják. És nem utolsó sorban örvendünk, hogy megmarad ez a nagyon értékes történelmi emlékmű” – nyilatkozta Balla Ferenc Kolozs megyei tanácsos.

Ma aláírt szerződés értelmében a következő lépés az engedélyek beszerzése és a felújítási dokumentáció összeállítása, amely után kiírhatják a  közbeszerzést  a kastély rehabilitálására. Vélhetőleg 2018 tavaszán fognak majd neki felújítási munkálatoknak. A projekt további felügyeletét Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke kérte.