Változatos programkínálat az V. Dési Magyar Napokon

Idén ötödik alkalommal kerül megszervezésre a Dési Magyar Napok, augusztus 10-12 között. A rendezvényről Kovrig Annamáriát, dési tanácsost, a helyi RMDSZ szervezet elnökét kérdeztük.

Augusztus 10-12-e között ismét Dési Magyar Napok. Ismét, tehát volt korábbi kiadás is. Hányadik alkalommal szervezik a rendezvénysorozatot? Miben változott, mivel egészült ki a program az elmúlt évekhez képest?

Ötödik alkalommal szervezzük meg a Dési Magyar Napok rendezvényt. Az előző évek sikereit szem előtt tartva alakítottuk ki az idei programot is. A programok stílusát tekintve nagyjából ugyanazok, amelyek az előző években is terítéken voltak, természetesen tematikájuk változik. De idén is kulturális, illetve gyerekprogramokkal várjuk az érdeklődőket.

Mit lehet tudni bővebben ezekről a kulturális és gyerekprogramokról?

Az esemény csütörtökön, augusztus 10-én, 18 órától veszi kezdetét. Az ARTA galériában képkiállítást szervezünk erre a napra Dés a festészetben címmel, amelyen dési festőművészek alkotásait lehet majd megtekinteni. Pénteken 19 órától kezdődik a város főterén a nemzetközi néptánctalálkozó, az Aranyeső néptáncegyüttes szervezésében. Szombatra egész napos programot terveztünk: 10 órától kézműves foglalkozás lesz a gyerekeknek, illetve bűvész előadás Belloni bűvész közreműködésével. Ugyancsak szombaton lesz gulyásfőzés, illetve 18 órától koncertek lesznek. Fellép az Operettissimo, a Knock Out zenekar, illetve Budapesi Randevú címet viselő koncert is lesz Miller Zoltán és Vágó Bernadette előadásában. Szombati események a Green Pub nyári kertjében zajlanak majd.

Kiknek szól elsősorban ez a rendezvény, gondolhatunk itt idősekre, családosokra, fiatalokra és gyerekekre is?

Úgy próbáltuk kialakítani a programokat, hogy minden korosztály megtalálja a számára legfontosabb programpontokat. Mivel több féle tematikájú események vannak, nehéz megmondani ki az elsődleges célcsoportunk, egy azonban biztos: a dési és Dés környéki magyarokat szeretnénk megszólítani, kicsitől nagyig. Mindenkit ugyanolyan nagy szeretettel várunk.

Ki a főszervezője ennek az eseménynek?

Az esemény főszervezője a Dési Kádár József Kultúr Egyesület, ugyanakkor a helyi RMDSZ tagjai is bekapcsolódtak a szervezési folyamatba. A néptánctalálkozót a helyi tánccsoport vállalta fel, valamint önkéntesek is besegítenek a magyar napok előkészítésébe.

Hogyan sikerült tető alá hozni az eseményeket? Vannak támogatók? Az önkormányzat mivel járult hozzá a programhoz?

Az esemény megszervezése sok anyagi és humán erőforrást igényel, illetve rengeteg befektetett energiát. Az esemény költségeinek fedezésére több támogatót is kerestünk és találtunk is: a Communitas Alapítvány és az RMDSZ , a Kincses Kolozsvár Egyesület, Bethlen Gábor Alap, és nem utolsó sorban a polgármesteri hivatal.

Honnan érkeznek a résztvevők, előadók?

Előadók jönnek Kolozsvárról és Magyarországról is. A résztvevők nagy része Dés magyar közösségének tagja, viszont a városból elszármazottak közül akadnak, akik az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Hollandiából, Svédországból vagy Magyarországról érkeznek haza. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén Komáromból is érkezik egy kisebb delegáció az eseményre. A dési magyar közösség tagjai már többször is részt vettek a magyarországi testvértelepülés eseményein és megtisztelő számunkra, hogy az idén őket is fogadhatjuk Désen. A rendezvény sikerességét a mindenkinek szóló programokban látjuk, illetve sikeres rendezvénynek tekintjük azt is, ha minél többen haza látogatnak a városba.