Több lehetőséget kell teremteni a városoknak az uniós alapok lehívásában

A Kolozs megyei városi önkormányzati képviselők találkoztak szerda délután Kolozsváron, ahol Hegedüs Csilla, az RMDSZ Európai Parlamenti képviselőjelöltje és Szávics Petra, regionális fejlesztési szakértő tartott tájékoztatót a következő uniós költségvetési ciklus városokat érintő részleteiről.

A jelenlévő polgármeseterek, alpolgármesterek és tanácsosok, az EU-s források városfejlesztéssel kapcsolatos irányairól, valamint a következő időszak lehetőségeiről tájékozódtak. Az esemény házigazdája Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere köszöntőjében kiemelte:

„Az EU-s források ismerete és ezek maximális kiaknázása elengedhetetlen az önkormányzataink számára. Az elmúlt két évben benyújtott Európai Uniós pályázatok közül számunkra az egyik legfontosabb a Farkas utca és környékének felújítása, amely által az utca teljes látképe átalakul, több zöld övezet fog létrejönni. Mivel a központi forrásokra nem számíthatunk és az adók sem fedik az ilyen jellegű beruházásokat feladatunk az unió által biztosított források kihasználása. Az a célunk, hogy közösségünk tovább tudjon fejlődni az uniós forrásokból. Azért fontos jól, hogy szerepeljünk a május 26-i választásokon, hogy továbbra is élni tudjunk ezekkel a finanszírozási lehetőségekkel, és hogy erős képviselete legyen a Kárpát-medencei magyar közösségnek az Európai Parlamentben.” 

Nagyon fontos, hogy önkormányzataink időben értesüljenek az uniós pályázatokról, összehangolt módon tervezhessenek, és hatékonyan lehívhassák azokat a forrásokat, amelyek segítségével településeiket fejleszthetik” – emelte ki a városfejlesztési tanácskozáson, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Szávics Petra azokról a stratégiákról, folyamatok lebonyolításáról tartott prezentációt, amelyek elengedhetetlenek az EU-s források lehívásában. Ismertette az ez előtti periódus és a következő közti különbségeket. Az Európai Unió a városfejlesztések esetében több új kritériumot is behozott, mint például a vidék és város közti együttműködés szorgalmazása. 2021-2027 időszakban az Európai Bizottság, az Amszterdami paktum értelmében, 12 tematika szerint csoportosítja a városfejlesztéssel kapcsolatos projekteket. Gyakorlati vonatkozásban is ismertette a jövőbeli kihívásokat. Elhangzott, hogy az EU-s források mellett ki kell aknázni a Norvég Alapból származó projekttámogatásokat is.