Tánccal és pogácsával fogadják idén a zarándokokat Kolozsváron

Az idén a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) üdvözli a Nagyboldogasszony zarándokvonat és a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors vonat utasait. A szervezők a hagyományhoz híven, az idén is kulturális műsorral készülnek, illetve pogácsával fogadják majd a Csíksomlyói búcsúra utazókat.

„A kolozsváriak számára is fontos ez az esemény, hiszen a legnagyobb zarándokhelyre utazó magyarok fogadása megerősíti a nemzeti identitásunkat, habár lakhelyünk különbözik, mégis egy nemzethez tartozunk. Ugyanakkor büszkék vagyunk arra, hogy lehetőségünk nyílik mindkét vonat fogadására a kolozsvári állomáson, ezért felkérjük a kolozsvári lakosokat is, hogy tiszteljenek meg jelenlétükkel” – nyilatkozta Balló Tamás KIFOR elnök, az esemény főszervezője.

A főszervező elmondta, idén a Kolozs megyei hagyományokból is ízelítőt kapnak a zarándokok, ugyanis mindkét nap egy-egy néptánccsoport előadásával örvendeztetik meg a Csíksomlyóra utazókat.

A két vonat május 17-én és 18-án, azaz csütörtökön, illetve pénteken fut be a kolozsvári állomásra.

A Boldogasszony zarándokvonat érkezik először a kolozsvári állomásra, csütörtökön 14:13-ra, illetve 14:38-kor indul tovább. A zarándokokat Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Ft. Veres Stelian, plébániai kormányzó, valamint Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviselője üdvözli. A búcsúra utazók a körösfői Riszegvirág Néptáncegyüttes előadását láthatják majd.

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors pénteken, május 18-án 13:55-re érkezik meg a kincses városba és 14:13-kor indul tovább. A zarándokok a kalotaszentkirályi néptánccsoport előadását tekinthetik meg, illetve Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke, Ft. Veres Stelian, plébániai kormányzó és Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviselője köszönti majd az utasokat.