Megújul a Farkas utca, az Egyetem utca és környéke

Hangulatos övezetté alakul a belváros több régi utcája, így méltó környezet veheti körül a város több meghatározó épületét, többek között a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépületét, a Farkas utcai református templomot vagy az Egyetem utcai piarista templomot is.

Kolozsvár önkormányzata EU-s forrásokból újítaná fel a Farkas/Mihail Kogălniceanu,  Egyetem/Universităţii, Színház/Emanuelle de Martonne, Bolyai János, Minorita/Hermann Oberth,  Kovács Dezső, Gaál Gábor, illetve a Bethlen/Baba Novac utca Király/I.C. Brătianu és Petőfi/Avram  Iancu utca közötti szakaszát. A 26 ezer négyzetméteres területen visszaszorítják az autós forgalmat,  városi bútorzatot helyeznek ki a megnövelt gyalogosövezetre, fákat és bokrokat ültetnek.  

„Az övezeten belül az autók megtűrt státuszt kapnak, mert a gyalogos- és biciklisforgalom  elsőbbséget fog élvezni. Az önkormányzat abban reménykedik, hogy a megfelelő infrastruktúra  biztosításával idővel kevesebben ülnek kocsiba, ehelyett környezetbarát eszközökkel – biciklivel,  rollerrel – vagy gyalogszerrel közlekednek az emberek a belvárosban” – mondta Oláh Emese  alpolgármester.  

Az utcarehabilitálást követően 240 fa, 11 parkolóhely (ebből két elektromos töltőállomással  rendelkező parkoló), 90 bicikliparkoló (ebből 5 elektromos biciklik töltésére lesz alkalmas) lesz az  övezetben. A beruházás összköltsége 41 millió lej, a kivitelezőnek a projekt elkezdésétől számítva  20 hónapon belül át kell adnia a munkát.