Közvitára bocsátották Kolozsvár 2020-as költségvetését

Közvitára bocsátotta Kolozsvár önkormányzata a város idei költségvetésének tervezetét. Az idei költségvetés összege 353.237.996 euró, 7,39%-kal több, mint 2019-ben.

A városvezetés elkötelezett a kolozsvári életszínvonal növelése mellett, legyen szó oktatásról, egészségügyről, a forgalom akadálymentesítéséről, infrastruktúráról, környezetről, környezetbarát tömegszállításról, művészetről, kreatív iparról vagy multikulturális dinamizmusról. 2020-ban a folytatódik a helyi közigazgatás digitalizációja és a Kolozsvár fejlesztését célzó projektek támogatása.

2020 legfontosabb célkitűzései:

 1. A 12 új, EU-s alapokból vásárol villamos forgalomba helyezése. A diákok, egyetemisták és nyugdíjasok tömegközlekedés-használati kedvezményeinek megőrzése.
 2. Négy új parkolóház építési munkálatainak befejezése. Ezek a Kőkert/Haşdeu, a Kalányos/Primăverii utca 20.  és 8. szám alatt és a Mogoşoaia utcában találhatók. A négy parkolóházban 1253 új parkolóhelyet alakítanak ki. További két parkolóház esetében az önkormányzat elindítja a tervezési és kivitelezési eljárást. A bádoggarázsok felszámolása 2020-ban is folytatódik.
 3. Befejeződik a Békási/Bună Ziua út kiszélesítése és modernizálása. A Wesselényi/Regele Ferdinand utca, és a környező kis utcák – a Szappanyos/Tipografiei, Kornis/Émile Zola, a Bocskai/Sextil Puşcariu utcának felújítási munkálatait is befejezik. Kiépül Románia első okos utcája (a Szalay/Molnar Piuariu utca). Elkezdődik a Szent György/Béke/Lucian Blaga tér és a Magyar/21 Decembrie 1989 utca felújítása.
 4. Elkészül a metropolis övezeti körgyűrű számára a műszaki és városrendezési terv, és folytatódnak a kolozsvári metró és metropolisz-övezeti vonat tervének megvalósításához szükséges jogi procedúrák.
 5. Befejeződik a Tűzoltótorony rehabilitálása, és véget ér a Farkas/Kogălniceanu utca felújításának közbeszerzési eljárása. Elkészül a Moş Ion Roată utcai új temető.
 6. 2020-ban megépül vagy elkezd épülni a Tóközi Park, az Ifjúsági park – a Kolozsváriak Parkja, a Keleti park és a Békási/Bună Ziua Park. Elkezdődik a Vasutaspark, a Hétvezér Park, a Hunyadi/Ştefan cel Mare Park felújítása és a Rózsák parkjának kiterjesztése. Emellett elindul a közbeszerzési eljárás a Szamos-part, az Armătura park, a Hajnal negyedi park és a La Terenuri sportbázis felújítása vagy megépítése érdekében. Elkészül a Sétatér korszerű öntözőrendszere.
 7. Egy európai uniós támogatás révén befejeződik a városi kórház hőszigetelése és korszerűsítése, a többi, nem városi fenntartású kórházat továbbra is anyagi támogatásban részesíti az önkormányzat. A SMURD rohammentő szolgálat számára egy új, csúcsfelszereléssel rendelkező mentőautót vásárol a városvezetés.
 8. Az oktatás továbbra is prioritást élvez: az oktatási intézmények épületeinek korszerűsítése, javítása folytatódik, az önkormányzat ugyanakkor ösztöndíjakkal, iskolabuszokkal, iskola utáni iskola programmal segíti a diákok tanulmányi előremenetelét. Idén a Kalotaszegi/Grigore Alexandrescu utcai bölcsőde elkészül, a Mézged/Meziad utcai bölcsőde épületének kibővítése folytatódik. Mindkét bölcsőde 90 hellyel rendelkezik és mindkettőben magyar csoport is működni fog. A Meseházikó óvoda korszerűsítése befejeződik, és elkezdődik az Íriszvirág óvoda modernizálása.
 9. Folytatódik a föld alatti szelektív hulladékgyűjtő-pontok építése, legkevesebb 100 ilyen lerakó épül 2020-ban. Legalább 10, napelemmel működő okos szemeteskuka elhelyezése várható. Megvalósul a tömbháznegyedek hulladéktárolói esetében a jelenleg tesztüzemben levő kártyás használatának kiterjesztése. További két helyszínen létesül lerakó a nagyméretű lomok számára, ezeket a kolozsvári magánszemélyek használhatják.
 10. A polgármesteri hivatal által működtetett szociális programok is folytatódnak, például továbbra is elérhető lesz a lakbérpótlék, az otthoni idősgondozási szolgáltatás vagy az ingyenes fogászati ellátás biztosítása a hátrányos helyzetű személyek számára. Az Élelmiszerek program keretében ismét élelmiszerre cserélhető értékjegyeket oszt az önkormányzat, nyitva tart a szociális étkezde, elérhető lesz a speciális személyszállítási szolgálat a mozgássérült diákok és felnőttek számára. Az önkormányzat ugyanakkor folytatja a szociálislakás-állományának növelését a szabad piacról történő lakásvásárlási programja révén.
 11. Folytatódik a Részvételi Költségvetés program keretében nyertesnek ítélt projektek megvalósítása. Legalább 10 helyszínen felújítják a szabadtéri fitneszberendezéseket és három új, öntisztító, automata, mozgáskorlátozott személyek igényeinek is megfelelő illemhelyet létesítenek.
 12. A digitalizáció folytatódik, az önkormányzat bővíti a virtuális közalkalmazottja, Antónia által feldolgozott kérésfélék számát (jelenleg Antónia 94-féle kérést képes feldolgozni). Folytatódik a Kaszinóban szervezett közvita-sorozat.

A költségvetés közvitára bocsátott  tervezete itt megtekinthető: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/dezbatere-publica/proiectul-de-buget-al-municipiului-cluj-napoca-pe-anul-2020/