Jóváhagyták Kolozs megye költségvetését

Elfogadták Kolozs megye idei költségvetését, így az alárendelt intézményekkel együtt 1.480 millió lejből, azaz közel 311 millió euróból gazdálkodhat a Kolozs Megyei Tanács. Az önkormányzat önálló büdzséje 983 millió lej, 160 millió lejjel több mint előző évben.

Beruházásokra 616 millió lejt különítettek el, amelynek 72%-át vissza nem térítendő európai uniós forrásból finanszírozott összegek teszik ki. Ami a befektetéseket illeti, a megyei önkormányzat  idén is az úthálózat korszerűsítésér priorításként kezel, mégpedig 12 nyertes európai uniós pályázat segítségével. Emellett a Tetarom I. és V. ipari parkok fejlesztése jelent kiemelt költségvetési tételt, valamint kórházak számára rekordösszeget 27 millió lejt irányoztak elő a költségvetésből. Kolozsvár emblematikus épületének, a Bánffy-palota homlokzatának felújítására 4,2 millió lejt különített el az önkormányzat.  

„Kiegyensúlyozott és beruházás-vezérelt költségvetést hagytunk jóvá az idei évre. Az elmúlt időszakban 33 európai uniós támogatást nyert el a megyei önkormányzat, és a saját büdzsé mellett ez biztosítja a fejlesztések költségeinek fedezését. Idén 100 millió euró vissza nem térítendő forrás áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy Kolozs megyében nagyobb munkálatok valósuljanak meg a közúthálózat korszerűsítésétől a műemlékeink renoválásáig.  Az uniós támogatások hatékony felhasználása olyan gazdasági fejlődést biztosíthat, amely fiataljaink itthon maradását, közösségünk gyarapodását szolgálja, ezért kiemelt célunk ezeknek megtartása, növelése” – nyilatkozta Szőcs Endre megyei tanácsos.