Idén is méltóságteljes ünneplésre készül a kolozsvári és Kolozs megyei magyarság

A március 15-i ünnepkör kolozsvári és Kolozs megyei eseményeinek programját ismertette sajtótájékoztatóján Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Oláh Emese elmondta, a március 15-i, Kolozsvár belvárosában zajló hagyományos felvonulás során a  rendőrség és az önkormányzat idén is biztosítja útlezárást. Az ünneplés már jövő hét elején, március 11-én elkezdődik, számos, gyerekeknek és kisdiákoknak szóló rendezvénnyel, versennyel.

Március 14-én délelőtt 10 órától az Egyetemiek Házában, a Színház/ E. de Martonne utca 1. szám alatt tudománynépszerűsítő minikonferenciára kerül sor, este filmvetítésre invitálják a szervezők az ünneplő közösséget. A Magyarok Romániában című dokumentumfilm 5. részét délután 6 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Sapientia EMTE Tordai úti épületének dísztermében.

A hagyományos március 15-i megemlékezést az RMDSZ Kolozsvári Szervezete rendezi meg ebben az évben is Kolozsvár belvárosában. „Tavalyhoz képest némi változás lesz a felvonulás menetrendjében: mivel a Szent Mihály templomot éppen egy jelentős felújításnak vetik alá, az ökumenikus istentisztelet rendhagyó módon a Szentháromság (piarista) templomban lesz megtartva” – tudatta Oláh Emese alpolgármester. Elmondta, 10 órától kezdődik a gyülekező a Protestáns Teológiai intézet előtt, 11.15 órakor indul az ünnepi menet a következő útvonalon: Protestáns Teológiai Intézet (Bocskai tér) – Bocskai/Avram Iancu tér - Deák Ferenc/Eroilor utca - Fő tér (keleti oldal) – Egyetem/Universităţii utca (teljesen) - Piarista templom. Az ökumenikus istentisztelet 12 órától kezdődik a Szentháromság (piarista) templomban, az ünnepi beszédek a Biasini-szálló előtt folyatódnak 13.20 órától. A rendezvénysorozatot a Kolozsvári Állami Magyar Színházban hagyományosan megszervezett kulturális műsor zárja.

Antal Géza elmondta, a megyében több mint 30 településen emlékeznek meg az 1848-49-es hősökről, az eseményeket általában a helyi RMDSZ szervezetek rendezik meg, az egyházakkal, civil szervezetekkel és néptánccsoportokkal karöltve. „A megyei szervezet minden lehetséges segítséget megad a helyieknek, hogy méltóképpen ünnepelhessék az összmagyarság ünnepét” – mondta az ügyvezető elnök, aki a központi kolozsvári esemény mellett részt vesz a szamosújvári ünnepségsorozaton is.

Hozzátette, a vidéki eseményeket március 15-én, illetve 17-én szervezik meg. „Mint minden évben, idén is igyekszünk a megyei tanácsosokkal részt venni minél több rendezvényen, így például Csoma Botond képviselő Bánffyhunyadon, Vákár István alelnök Mákóban és Bánffyhunyadon ünnepel” – egészítette ki az ügyvezető elnök.  

 A megyeszerte szervezett megemlékezések zöme vasárnap zajlik, általában az istentiszteletek vagy a szentmisék után. A helyi szervezetek koszorúzással, illetve kulturális programokkal is készülnek.