Háromnapnyi magyar program a szamosújvári Városnapokon

A felnőttség és érettség megnyilvánulása egy közösség életében akkor látszik meg, amikor képes maga jellegzetes problémái, gondjai és igényei fölé emelkedni és elég erős ahhoz, hogy megmutassa értékeit és képességeit a szélesebb társadalom előtt is. Ennek a gondolatnak a margóján kezdte el szervezni az RMDSZ Szamosújvári Szervezete, tavaly a magyar programokat, figyelembe véve a visszajelzéseket, hogy minél több programjuk legyen önállóan hozzáférhető mind a magyar mind a román nagyérdeműnek. A tavalyi év mintájára, egy teljes hétvégét kitöltő programcsomaggal készülnek, amelyben mindenki találhat magának való programrészt.

Június 8-án, 17 órakor indul az első felvonás a város múzeumjában, ahol egy népművészeti témájú kiállítás megnyitójára kerül sor,  19 órától a Hayak Pub-ban Bone Tibor vezetésével, borkóstoló keretében ismerhetik meg Erdély borait az érdeklődők. A humor esten Kún Zsolt szórakoztatja a jelnlevőket, később pedig a teraszon zárul az este az olaszországi Paolo Olivieri akusztikus rock- majd később az Edina Quartet együttes dzsesszkoncertjével.

Június 9-én, az Epreskerti Majális 2016-ban elkezdett koncepcióját követve, város kisebb és nagyobb közösségei fogják egyaránt megtölteni élettel az epreskerti (téglagyári) erdő tisztásait, de nem fognak hiányozni a nagyobb kaliberű bemutatók sem, mint a lovas-íjász- és korabeli öltözet, illetve harcászati bemutatók. Meghívott fellépők között jelen lesznek a német testvérváros Forchheim fúvószenekara, a kolozsvári Karaván Együtteses és Belloni bűvész, a helybéliek közül, idén a Hayakaghak tánccsoport és a Csigás Banda produkciója lesz megtekinthető. Továbbra is örülhetnek a gyerekek és családosok programjainknak mely keretében lesznek sportjátékok, bábozás, ügyességi és szórakoztató játékok melyeket kiegészít a lovaglás, íjászat, rekeszmászás és falmászás. A főzőversenynek köszönhetően, az éhséget a különböző kisközösségek által főzött bográcsos ételek fogják csillapítani, míg a tehetséges fiatalok és felnőttek a színpadon mutatkoznak be. Újdonság jelleggel szolgál idén a kézműves foglalkozások beiktatása, valamint a gazdag tombola meglepetései.

Június 10-én második alkalommal kerül megszervezésre a Tulip Kupa focibajnokság, melyen a felnőtt korosztály csapatai és meghívottjai vesznek részt. Speciális meghívottakként szerepelnek a Városi Tanácsosok és a Polgármesteri Hivatal csapatai. Az este a városközpont kis színpadán folytatódik, ahol a Dynamica együttes gitárosa, Paolo Olivieri elektronikus gitár produkcióját a Come Together együttes koncertje zárja.

Mondhatjuk, hogy az összefogás eredményeként a szamosújvári magyar közösség ünnepre készül, melyben nemcsak kapunk, hanem adunk is és megélhetjük azt az érzést, hogy együtt lenni jó!

Partnerek: Szamosújvári Református Gyülekezet, a Római Katolikus Plébánia, és az Adventista Gyülekezet; a szamosújvári örmény közösség, Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum, Elvarázsolt Házikó Óvoda és Sünike Óvoda magyar tagozatai, a Szamosújvári Népművészek Egyesülete, az 51 számú Czetz János cserkészcsapat, valamint a SZLÖCS önkéntes csapat. http://rmdsz.ro/

 

A sikeres megvalósítás érdekében bármilyen nemű támogatást szívesen fogadnak! Bővebb információ: 0744650865 vagy rmdsz.szamosujvar@gmail.com