Feltételekhez köti az élményfürdő megépítésének támogatását az RMDSZ-frakció

Egy élményfürdő megépítésének megvalósíthatósági tanulmányáról és a beruházás költségéről hozott határozatot kedden a kolozsvári tanácsosi testület. A beruházás becsült értéke 198,2 millió lej (áfa nélkül), az építési és összeszerelési költségek pedig előreláthatólag 125,5 millió lejt tesznek majd ki (szintén áfa nélkül).

A tanulmány mintegy 12 hektárnyi területre vonatkozik, amelyből mindössze 2,2 hektáron terülne el az élményfürdő belépővel igénybe vehető területe. Emellett egy 6,7 hektáros közpark kialakítása is a ma megszavazott terv része. Egy következő fázisban további természetbarát parkrészek kialakítására is sor fog kerülni.

A tanácsülésen a város vezetősége részéről elhangzott: nehezen sikerült a beruházás számára egy olyan, önkormányzati tulajdonban levő telket találni, amelynek megfelelő a felülete, nem része a környezetvédelmi övezetnek, és a kellő infrastrukturális adottságokkal – vízellátás, megközelíthetőség – is rendelkezik. Elhangzott, a városvezetés évek óta próbálja beazonosítani a megfelelő helyszínt, de a Szamosfalvi és Dónát negyedi tervek sorra akadályokba ütköztek.

Az RMDSZ frakciója feltételekhez kötve támogatja az élményfürdő tervét, amely válaszként született a kolozsváriak egy évtizede jelentkező igényére.

„A beruházás támogatását a következő feltételekhez kötöttük: a bekötőút nyomvonala oly módon változzon, hogy a második szakaszban kialakítandó park megőrizze összefüggő jellegét, illetve helyezzék át a szabadtéri csúszdákat a lakóövezettől a lehető legtávolabb eső pontra. További módosításokra akkor nyílik majd lehetőség, amikor a konkrét elképzeléseket az általános városrendezési tervhez igazítjuk. Ennek jegyében várjuk mindazokat a javaslatokat, amelyek segíthetnek a beruházást biztosító terület jellegének megőrzésében” - közölte az RMDSZ kolozsvári tanácsosi frakciója.