Elkezdődhetnek a Kossuth Lajos utca korszerűsítési munkálatai

A Kossuth Lajos utca ( Bulevardul 1 decembrie 1918 ) átalakításának terveiről és a befektetési költségekről hozott döntést szerdai ülésén a Kolozsvári Városi Tanács. A cél a hatékony közszállítás és a légszennyezés csökkentése. Ennek érdekében felújítják és modernizálják a közúthálózatot, gyalogosbaráttá teszik a közlekedést és kerékpársávokat alakítanak ki.

„A tervvel azt akarjuk elérni, hogy csökkentsük a kibocsájtott széndioxid mennyiségét, környezetkímélőbbé és ugyanakkor biztonságosabbá tegyük a közlekedést.  A személygépkocsi forgalom korlátozása, a modern közszállítási eszközök használata és a biciklisávok kialakítása jelentősen csökkentené a légszennyezést. Ez pedig kihat az életminőség javulására is” - mondta el Oláh Emese alpolgármester.

A különböző közlekedési eszközök számára kialakított sávok létrehozása mellett az útszakaszon padokat helyeznének el, modernizálnák a közvilágítást és töltőállomásokat szerelnének fel az elektromos autók számára, ugyanakkor lehetőség lesz biciklikölcsönzésre is.  A terv része, hogy akadálymentesítsék a járdákat, figyelmeztető hangjelzéssel lássák el a gyalogátjárókat. A megvalósítás európai uniós pénzalapokból történne, amelyhez a polgármesteri hivatal 2% -os önrésszel kell hozzájáruljon. A teljes munkálatok költsége több mint 50 millió lej.

Oláh Emese megjegyezte: Egy város közlekedési feltétele a város névjegye.  A Kossuth utcában számos történelmi épület, templom és iskola van, és gyakran keresik fel a turisták. Nem mindegy, hogy milyen képet alakítanak ki Kolozsvárról, és az sem, hogy mennyire felel meg egy forgalmas utca az uniós standardoknak.