EU-s forrásokból újítaná fel az Szentegyház utcát az önkormányzat

Felújítás előtt áll Kolozsvár belvárosában a Szentegyház/Iuliu Maniu utca. A város egyik leghangulatosabb utcájának szépítésére és rendezésére Kolozsvár önkormányzata Európai Uniós alapokat kíván lehívni. Ennek érdekében összeállította azt a tervet, amely a rehabilitálási költségtételeket foglalja magába, ezzel pályázik a vissza nem térítendő támogatásra.

„A felújítás megtervezésekor az egyik legfontosabb szempont a széndioxid-kibocsátás  csökkentése volt, így arra kell számítani, hogy a modernizálást követően jelentősen csökkentjük az  utca autós forgalmát. Akárcsak a belváros több utcája esetében, itt is bevezetjük a megosztott tér  (shared space) szemléletet: ez azt jelenti, hogy gyalogosok, biciklisek és autósok által egyaránt  használható övezetet alakítunk ki az utcában” – tájékoztatott Oláh Emese alpolgármester a várható  változásokról.  

Elmondta, padokkal, szemetesekkel, környezetbarát illemhellyel, bicikliparkolókkal látják el  az utcát, összesen 20 fát ültetnek, három parkolóhelyet létesítenek, ebből két parkolóhelyet elektromos autóknak tartanak fenn, amelyek számára töltőállomás is elérhető lesz. Továbbá 23  bicikli parkolását teszi lehetővé az önkormányzat, két elektromosbicikli-töltőegységet is  biztosítanak.  

A beruházás összértéke 7,6 millió lej, a kivitelezés időtartama nem haladhatja meg a 7  hónapot.