Buzás-Fekete Mária: jövőben folytatjuk a Kalotaszegi Magyar Napot

Ünneplőbe öltözött népviseletesek vonultak végig Bánffyhunyad utcáin szeptember 17-én. Először volt díszfelvonulás a Kalotaszegi Magyar Nap keretében. Bujka kiállítással, néptánccal és több kulturális programmal népszerűsítették a kalotaszegi hagyományokat. De hogyan indult ez a kezdeményezés, kik vettek ki a részüket a szervezésből? Többek között erről kérdeztük Buzás-Fekete Máriát, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármesterét, a Kalotaszegi Magyar Nap szervező csapatának irányítóját.

Két hete került megszervezésre Bánffyhunyad egyik legnagyobb magyar eseménye a Kalotaszegi Magyar Nap. Meséljen kicsit erről az eseményről, milyen céllal lett ez megszervezve, kiknek szól, illetve milyen programokkal várták az érdeklődőket?

2017. július 19-én a bánffyhunyadi gyülekezeti teremben összegyűltünk huszonketten, a kalotaszegi települések képviselői, valamint az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének vezetősége. Egyöntetűen, világosan kifejeződött a szándék egy Kalotaszeget átfogó rendezvény szükségességére, egy kalotaszegi ünnepre, amit mi kalotaszegiek szervezünk, nem csak magunknak, és amely hiánypótló lenne. A programsorozat a bánffyhunyadi Ravasz Házban kezdődött ünnepélyes megnyitóval, ahol a résztvevők a Bánffyhunyadi Református Egyházközség kórusának előadást élvezhették, ezt követte a bujka kiállítás, majd Marosán Csaba színművész Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca előadása. Délután 4 órakor népviseleti felvonulás következett, ahol 14 település mutatta meg viseletét (Bánffyhunyad, Gyalu, Jákótelke, Kalotadámos, Kalotaszentkirály, Ketesd, Kisbács, Körösfő, Magyarbikal, Magyarvalkó, Nyárszó, Sárvásár, Zentelke, Zsobok). A felvonulást követően a helyi Művelődési Házban folytattuk az ünneplést, ahol közös énekléssel kezdtük a műsort. Ez után következtek volna az ünnepi beszédek, majd Kovács Eszter fellépése, ezt követte volna a bánffyhunyadi Suhanc Néptánccsoport előadás és Vincze Lilla, a Napoleon Boulevard együttes énekesnőjének a fellépése zárta volna az egynapos rendezvényt, de sajnos a vihar közbeszólt, így abba kellett hagyjuk a műsort.

„A népviselet ünnepe” olvashattuk a plakátokon, közösségi médiában. Mit takar ez, milyen koncepció alapján alakult ki ez a jelző?

A kalotaszegi népviselet világhírű, az egyik legszebb európai viselet. Ha külső szemmel nézzük olyan mintha minden településen ugyanolyan lenne a hagyományos öltözék, viszont, ha egymás mellé tesszük a különböző kalotaszegi települések népviseleteit észrevehetjük, hogy nem is annyira egységes, mint ahogy az külső szemmel látszik. Ezzel szerettük volna bemutatni a régiónk sokszínűséget.

Milyen visszajelzések volt az eseménnyel kapcsolatban, mekkora volt az érdeklődés?

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az elmúlt két hétben. Sokan jelezték felénk, hogy szívesen eljönnének jövőre is. A Népviseleti szemle nagy siker volt, sok kalotaszegi településről részt vettek ebben a programban, voltak olyanok is, akik idén nem tudták képviseltetni magukat, de mindenképp számítanak a jövő évi kiadásra, ugyanis ők is részesei szeretnének lenni ennek a hagyományokat népszerűsítő eseménynek. 

Mi volt az RMDSZ szerepe az eseményszervezésben?

Az RMDSZ-nek a közösségépítés feladata, így a helyi szervezet tagjai is kivették a részüket a szervezésből. Bármiben segítettek, a pakolástól az ügyintézésig, ugyanakkor a megyei szervezet munkatársai is segítették ennek az eseménynek a létrejöttét. A Kalotaszegi Magyar Nap lebonyolító szervezete a Kós Károly Kulturális Egyesület, viszont a bánffyhunyadi RMDSZ volt az, aki az eseményt felépítette, létrehívta. Segítségünkre volt természetesen a Bánffyhunyadi Református Egyházközség, a Suhanc Néptánccsoport fiataljai és az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének munkatársai, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a hozzáállásukat, ugyanakkor szeretnénk megköszönni a civil támogatóinknak is.

Alpolgármesterként nap, mint nap találkozik a lakosokkal, hogyan látja a román közösség, hogyan viszonyult ehhez a magyar rendezvényhez?

Nem mondhatnám, hogy bármilyen visszajelzést is kaptunk volna a román közösség tagjaitól. Tudomásuk volt a rendezvényről, volt olyan is, aki ellátogatott a rendezvényre, de nem hallottunk sem pozitív sem pedig negatív megnyilvánulást a részükről.

Lesz-e következő kiadás, amennyiben igen, miben különbözik majd az ideitől?

Természetesen lesz. Mindenki nagyon várja már a következőt. Gergely Balázzsal is egyeztetünk, az ő véleményüket is szeretnénk kikérni, hogy egy színvonalas, kulturális és népi hagyományokat előtérbe helyező rendezvényt építhessünk fel. Terveink szerint a jövőben három napos lesz és lehetőség szerint térben is kiterjesztenénk az eseményeket.  

Fotó: Lonay Arthur