Amíg te is csak másnál szabadabb vagy, te sem vagy szabad - 1848-ra emlékeztek Kalotaszentkirályon

Tizenötödik alkalommal adtak át a Gyarmathy Zsigmond ösztöndíjakat Kalotaszentkirály-Zentelke községben. Az 1848-as megemlékezéssel egybekötött díjátadón hat tehetséges iskolást díjaztak.

,,Hit nélkül nem lehet, de nem is érdemes
élni. Hinni kell abban, hogy nektek is küldetésetek van, amit véghez kell vinnetek” - ezekkel a szavakkal köszöntötte az ösztöndíjra pályázó 27 iskolást valamint az egybegyűlteket. Lakatos András, az Ady Endre Iskola igazgatója. A zsúfolásig telt kalotaszentkirályi kultúrotthonban az igazgatót követően, Péter György Árpád alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. ,,Ma a szabadság azt jelenti, hogy felvállaljuk értékeinket, azt ami a mienk. Éljünk annak a szabadságával hogy magyarul élünk itt Kalotaszentkirályon.” - mondta el a községi elöljáró. 

Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke beszédében kiemelte, hogy a magyar nemzetre nem jellemző a szolgalelkűség, és hogy a szabadságért ma is síkra kell szállnunk. ,,A 21. századi Erdélyben a szabadság szeretete nem valaki vagy valami ellen irányul. Itt Erdélyben csak akkor tudunk békében és nyugodt szívvel élni, ha egyik nemzet szabadság szeretetéről sem hisszük azt, hogy az egy másik közösség ellen irányul.” - szögezte le a képviselő.  

László Attila, Kolozs megye szenátora ünnepi beszédében elmondta, hogy a román és a magyar közösség nem ismeri egymás kultúráját és történelmet. Elmondása szerint 2018 jó lehetőség arra, hogy ismét elmondjuk mivel járult hozza a magyar nemzet az elmúlt 1000 évben Erdély fejlődéshez.

Az Ady Endre Általános Iskola diákjainak műsorát követően Okos Rigó Dénes, a kuratóriumot alkotó tantestület nevében ismertette a díjazottak névsorát. A hat sikeres pályázónak Okos Márton, a díj társalapítója és Lakatos András igazgató adta át az elismerő okleveleket és az egyenként 500 lejes pénzjutalmat.

Az esemény zárásaként a résztvevők megkoszorúzták Gyarmathy Zsigmond 1848-as honvéd mellszobrát.