A tordaszentmihályi RMDSZ megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelték vasárnap

A tordaszentmihályi magyar közösség kettős ünnepségre gyűlt össze tegnap, január 12-én, ugyanis Petőfi Sándorra emlékeztek és a helyi RMDSZ 30 éves fennállásának évfordulóját is megünnepelték.

„A tordaszentmihályi RMDSZ 1990. január 14-én alakult meg, amelynek Bíró Halmágyi Sámuel tiszteletes úr volt az első elnöke. Alapító tagjai, a tiszteletes mellett, Árkosi Károly, Serestély Elemér, Rák István, Rostás Sándor, Nagy Melinda és Nagy István voltak. A felsoroltak közül ma már sajnos csak Bíró Halmágyi Sámuel és Nagy Melinda vannak köztünk, viszont tisztelettel emlékszünk a többi alapítóra is, hisz az ő odaadásuknak köszönhetjük, hogy ma ünnepelhetünk. Az ő kezdeményezésüknek hála, ma magyar polgármester vezeti a közösségünket, gazdakörrel, tánccsoporttal és kórussal is büszkélkedhetünk. A mi feladatunk, hogy az ő munkájukat tovább vigyük és kamatoztassuk a magyar közösség megmaradásának érdekében” – mondta el nyitóbeszédében Lovász Pál, az RMDSZ tordaszentmihályi szervezetének elnöke.

Az eseményen a község polgármestere, Zeng János elmondta, az RMDSZ-nek köszönhetően ma is erős közösség van Tordaszentmihályon. „Amellett, hogy magyar önkormányzati képviselőink vannak, sok magyar rendezvénynek örvendhetnek az itt lakók, a különböző kulturális események mellett, bálokat szerveznek. Örvendek, hogy egy olyan község vezetője lehetek, ahol az embereknek fontos a magyar identitásuk, fontosnak érzik azt, hogy magyar rendezvényekre járjanak és támogatásukkal segítik azt, hogy a fiatal generáció is megtapasztalhassa, milyen egy közösséghez tartozni” – nyilatkozta Zeng János.

Az eseményen a Kolozs megyei RMDSZ részéről Antal Géza ügyvezető elnök vett részt, aki elmondta: „a harmincéves szentmihályi RMDSZ olyan egyedülálló eredményt tudott felmutatni, amellyel nem csak Kolozs megyében, de országosan is bátran büszkélkedhetünk. Annak ellenére, hogy a községben a magyarok aránya 20 százalék körüli, többször sikerült magyar polgármestert választani. Az összefogás, aminek eredményeként most már több mint egy évtizede magyar ember vezeti a községet, legyen a következő évekre is iránymutató, hogy legyen helye a magyar szónak, éneknek és versnek ezután is Szentmihály község, intézményeiben, közterein.”

Az ünnepséget a helyi fiatalok verses, zenés irodalmi összeállításával folyatták, melyre Ferencz Szilárd és Lovász Pál vezetésével készültek fel, valamint Bartha István és Szebeni József tordai zenészek kísérték hegedűn. Az előadást követően az egyházak, helyi kulturális szervezetek és az RMDSZ képviselői is koszorút helyeztek el az elemi iskola előtt található Petőfi Sándor szobornál.