A március 15-i ünnepkör eseményei Kolozsváron

Az RMDSZ Kolozsvári és Kolozs Megyei Szervezete idén is, mint minden évben megünnepeli a 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját. A helyi rendőrség és az önkormányzat idén is biztosítja a rendezvényt, valamint az útlezárásokat a menet haladásának ütemében.

Március 11.

Az ünneplés már jövő hét elején, március 11-én elkezdődik, az általános iskolások megyei népdalversenyével. A IV. Szabadság csalogánya című versenyen az 1-8 osztályos diákok gyermekdalokat és katonadalokat énekelnek. A helyszín a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány konferenciaterme, a verseny délelőtt 11 órakor kezdődik. Az esemény szervezői a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a SzINT Kulturális Egyesület.

Március 12.

Kedden, március 12-én ugyancsak a gyerekeké a főszerep: „Pejkó, a szabadságharc táltos paripája” önálló meseíró versennyel folytatódik az ünnepségsorozat. A verseny 5-6. osztályos gyerekeknek szól, ennek az eseménynek is a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány biztosít helyszínt, társszervezésben a SzINT Kulturális Egyesülettel. A meseíró vetélkedő kezdésének időpontja délelőtt 11 óra.

Március 13.

Szerdán, március 13-án a „Szabadságharc, ahogy én utódként látom” rajzpályázatra beérkezett alkotásokat díjazzák a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítványnál délután 4 órától.  

Március 14.

Március 14-én délelőtt 10 órától az Egyetemiek Házában, a Színház/ E. de Martonne utca 1. szám alatt tudománynépszerűsítő minikonferenciára kerül sor a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának szervezésében. A konferencia címe: 1848?1848! Történészek a magyar  forradalomról és szabadságharcról.

11 órától a kolozsvári és Kolozs megyei középiskolások mutathatják be szavalótehetségüket a Márciusi ifjak szava című szavalóversenyen. A rendezvény délelőtt 11 órakor kezdődik a szervező Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén. További szervezők a SzINT Kulturális Egyesület és a Szarkaláb Kulturális Egyesület.

Este filmvetítésre invitálják a szervezők az ünneplő közösséget. A Magyarok Romániában című dokumentumfilm 5. részét délután 6 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Sapientia Egyetem Tordai úti épületének dísztermében. A Víg Emese rendezte történelmi ismeretterjesztő filmsorozat újabb része a 1944 és 1952 közötti periódust öleli fel, amikor Románia ismét birtokon belül kerül Észak-Erdélyben. Végigköveti, ahogy a kommunista vezetés felszámol minden önálló gazdasági, kulturális magyar intézményt, majd rögzíti azt a pillanatot, amikor 1952-ben büszkén kijelentik, hogy a kisebbségi kérdést Románia megoldotta. Az ötödik rész alcíme Balra át! A vetítés szervezője az Iskola Alapítvány.

Este 7 órától az ünnepnapra készülhetnek a kolozsváriak: az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet irodájában mindenki elkészítheti saját kokárdáját.

Március 15.

A hagyományos március 15-i megemlékezést az RMDSZ Kolozsvári Szervezete rendezi meg ebben az évben is Kolozsvár belvárosában.

Az ifjúságnak idén is központi szerep jut az ünnepi megemlékezésben. Az ünnepi eseménysorozat egy történelmi játszóházzal indul az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban, 9.30 órakor, majd ezt követően a nap fénypontját jelentő felvonulás veszi kezdetét. Tavalyhoz képest némi változás lesz a felvonulás menetrendjében: mivel a Szent Mihály templomot éppen egy jelentős felújításnak vetik alá, az ökumenikus istentisztelet rendhagyó módon a Szentháromság (piarista) templomban lesz megtartva.

10 órától kezdődik  a gyülekező a Protestáns Teológiai intézet előtt. 11.15 órakor indul az ünnepi menet a következő útvonalon:

Protestáns Teológiai Intézet (Bocskai tér) - Bocskai tér - Deák Ferenc utca - Fő tér (keleti oldal) - Egyetem utca (teljesen) - Piarista templom

A Deák Ferenc utcán, vonulás közben megkoszorúzzuk a Bem József emléktáblát.

Az ökumenikus istentisztelet 12 órakor kezdődik a Szentháromság (piarista) templomban. Az ünnepi beszédek a Biasini-szálló előtt folyatódnak 13.20 órától. Az RMDSZ részéről Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, illetve Csoma Botond képviselő, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke tart ünnepi beszédet. Fellép a Tokos Zenekar és a Kalotaszegi Legénytársulat. Vindis Andrea, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze szaval a közönségnek.

A rendezvénysorozatot 17 órától Mátyás király szülőháza előtt egy díszünnepség zárja, amelyet a Kolozs Megyei Diáktanács szervez.

Aki meghittebb környezetben zárná az ünnepnapot, annak a pár órára Pilvax kávéházzá alakuló Blériot kávéházat ajánlják a szervezők, ahol Ady szövegekre épülő versszínház-esten vehetnek rész. Aki nagyszabású ünneplésre vágyik, azt szeretettel várják a Kolozsvári Állami Magyar Színházban hagyományosan megszervezett kulturális műsorra.