A Kolozs Megyei Tanács jelentősebb megvalósításai 2017-2018-ban

Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke összegezte sajtótájékoztató keretében a megyei önkormányzat megvalósításait 2017-2018-ban.

A megyei önkormányzat úthálozat korszerűsítésére két európai uniós pályázatot nyert el az tavaly decemberben 80 millió euró értékben. Egyik az ún. besztercei út felújítása, amely kiemelt jelentőséggel bír, hiszen több, magyar szempontból fontos községen halad át a Mezőségen: Magyarpalatkán, Magyarkályánon, Bonchidán. A Válaszút-Kolozsborsa-Nagyesküllő 82 kilométeres szakaszára májusban meghirdettük a versenytárgyalást, remélhetőleg hamarosan elkezdődnek a munkálatok is. A másik nyertes uniós pályázat az Erdély-szigethegység útra vonatkozik, a Dregán-völgyétől Szilágy megye határáig tart, kb 25 kilométer.

Több megyei utat is sikerült felújítani az elmúlt periódusban, például a Kolozs felé vezető út Apahida-Hurubák (Moristi) közötti szakaszát, továbbá új aszfaltréteg került a Tordai hasadékhoz vezető 103G megyei útra, valamint a Györgyfalva-Tordatúr (1-es országút) közötti és az Alsódetrehem- Maros megyei megyehatár közötti és az Aranyosegerbegy – Fráta –Tótháza – Mócs  útszakaszon fejeződtek be a korszerűsítési munkálatok. Néhány napja karbantartási munkálatok kezdődtek el a 109 D megyei út Füzesmikola-Szék-Gyulatelke (Coasta)- Visa szakaszán is.

Kulturális és ifjúsági programok lebonyolítására, egyházak támogatására, sporttevékenységek megszervezésére 4,2 millió lejt hagytunk jóvá áprilisi ülésünkön.  Az elmúlt évekhez hasonlóan jelentős összegű támogatást ítéltünk meg magyar egyesületek és alapítványok számára: 27 ezer lejt a IX. Kolozsvári Magyar Napokat megszervező Kincses Kolozsvár Egyesületnek, a Kalotaszegi Magyar Napok megszervezésére a bánffyhunyadi Kós Károly Egyesületnek 16 ezer lejt, illetve a Szint Kulturális Egyesületnek 15 ezer lejt ítéltünk meg.

A Bánffy-palota és Redut restaurálására már tavaly is előirányoztunk jelentős összegeket, míg tavaly a Redut esetében erre a célra kifizett összeg 570.000 lej volt, idén a munkálatok folytatására európai uniós forrásokat pályázunk meg. A Bánffy-palota restaurálására ebben az évben 1 millió lejt különítettünk el a megyei költségvetésből.

Kórházaknak felszerelésekre és javítási munkálatokra tavaly összesen 4,3 millió lejt irányoztunk elő, ebben az évben az egészségügyi intézményeknek megszavazott támogatás eléri az 5,5 millió lejt (Gyermekkórház, Onkológiai Intézet, Katonai Kórház, Urológiai és Veseátültetési Klinikai Intézet stb.).

A válaszúti Bánffy-kastély felújításának megtervezésére kiírt versenytárgyalás nyertesével hamarosan megkötjük a kivitelezési szerződést.

Külföldi gazdasági és kulturális kapcsolatok kiépítése is fontos fejezete az önkormányzati munkának, számos eredményt született az elmúlt periódusban.

Speciális iskoláinknak szánt javítási és felszerelési költségekre is nagy hangsúlyt fektettünk.

Vákár István,

a Kolozs Megyei Tanács alelnöke