Új villamosok és trolik beszerzését szavazta meg a városi tanács

24 új villamos és 50 trolibusz beszerzését hagyta jóvá a Kolozsvári Városi Tanács szerdai, április 18-i ülésén. A határozat révén elfogadták a Műszaki Egyetem által elkészített tanulmányt, amely a közlekedési eszközök felújításának célszerűségét vizsgálta. A villamosok a 100,101, 102 és 102L vonalakon, a trolibuszok az 5-ös, 6-os, 7-es és 25-ös vonalakon fognak közlekedni.

Kolozsvár-szerte az autóbuszok 47, a trolibuszok 7 és a villamosok 4 vonalon közlekednek. Az utasszállítás 65%-át az autóbuszok, 23%-át a trolik, és 12%-át a villamosok révén bonyolítja le a közszállítási vállalat.

„A régi, leharcolt közlekedési eszközöket fokozatosan modern, kényelmes trolikra, buszokra és villamosokra cseréli le az önkormányzat. A légszennyezés visszaszorítása érdekében elektromos buszokat is beszerez a közeljövőben, és folytatja a bicikliút-hálózat kialakítását. Arra biztatok minden kolozsvári lakost, hogy lehetőség szerint válassza a tömegközlekedést, hagyja otthon autóját. Ezzel nemcsak az üzemanyagon spórol, hanem a közlekedési dugók kialakulása is elkerülhető” - mondta Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári alpolgármestere.