Új zöldövezetet bocsát a Tóközi negyed lakói rendelkezésére az önkormányzat

Vissza nem térítendő támogatásból építene ki egy szabadidős tevékenységre alkalmas komplexumot a kolozsvári önkormányzat a Tóközi negyedben.

A komplexum egy 9450 négyzetméteres, közel 7000 négyzetméternyi zöldövezetet magába foglaló, jelenleg parlagon levő területen jönne létre. A területet az Olt, a Maros, ás a Nyárád utcák zárják közre. Az uniós alapok lehívásához szükséges dokumentumokat az április 18-i ülésen fogadta el a városi tanács. A projektre 11,1 millió lejt költene az önkormányzat, az összeg 85%-át uniós alapokból, 13%-át állami támogatásból fedezné, a fennmaradó 2%-ot saját forrásból teremtené elő.

Az összegből sétányok, bicikliutak, járdák épülnek, a terület felszínének elegyengetését, a létező növényzet eltávolítását követően új, évelő növényeket, fákat és bokrokat telepítenek, gyeppel ültetik be a szabadidős övezetet, amelyre városi kültéri bútorzat –padok, szemeteskukák, bicikliparkoló állványok – is kikerül. A gyerekek számára játszóterek lesznek kialakítva, a felnőttek különféle sporttevékenységeket űzhetnek a létesítendő pályákon, helyszíneken. A szabadidős övezet magába foglal majd egy színpadot is, öltözők, mellékhelyiségek is épülnek. A technikai felszerelés tekintetében megemlíthető az ingyenes wifi-hálózat, az igényes közvilágítási rendszer, illetve a terület bekamerázása és figyelése is meg lesz oldva.

„Kolozsváron a Sétatér példája jól mutatja azt, hogy mekkora az igény a zöldövezetekre. Láthatjuk, hogy amióta a Sétateret a város felújította, az egyik legnépszerűbb helyszínévé vált a városnak, emberek tömegei használják nap mind nap. A Sétatér egyértelműen egy sikertörténet, de most már ideje odafigyelni a városnegyedekre, biztosítani kell a megfelelő felületű zöldövezetet a városközponttól távolabb lakó kolozsváriak számára is” – mondta Nistor Dániel RMDSZ-es városi tanácsos.

A projektnek elkezdésétől számított 24 hónapon belül kell elkészülnie, az engedélyeztetési folyamat lejárta után kezdődhetnek a munkálatok a helyszínen. A szabadidős övezetet az építőnek a munkálatok elkezdésétől számított 12 hónapon belül kell átadnia.