Január végén derül ki, hogy ki lesz az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje a 2016-os önkormányzati választásokon – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Csoma Botond, a szövetség Kolozs megyei szervezetének elnöke.

Rámutatott: ez újdonságnak számít, hiszen első alkalommal választják külön a polgármesterjelölt-állítást az önkormányzati képviselőjelöltek listájának összeállításától.

A tanácsosi listát március–áprilisban véglegesítik. „Azért döntöttünk így, mert azt szeretnénk, hogy a közösségnek és a civil szervezeteknek legyen idejük megismerni a polgármesterjelöltet, ne a hegy alatt kelljen abrakolni" – magyarázta Csoma Botond.

Ifj. Deák Ferenc, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke arról számolt be: a polgármesterjelöltet belső előválasztáson nevezik meg, a jelöltségre már pályázatot írtak ki. A tisztségre bárki jelentkezhet, aki RMDSZ-tag, nyilatkoznia kell a román titkosszolgálatokkal való viszonyáról és arról, hogy korábban nem indult a szövetség ellenében más választáson.

Továbbá összegyűjt legalább 1487 támogató aláírást – a népszámlálási adatok szerint ennyi az állandó kolozsvári lakcímmel rendelkező magyarok három százaléka. A jelentkezés határideje január 18. A belső előválasztáson a kolozsvári RMDSZ 29 tagú választmánya és a Megyei Állandó Tanács 14 tagja választ a jelöltek közül. A döntést január 29-én, pénteken hozzák meg, és be is jelentik.

Csoma Botond újságírói kérdésre kifejtette: „nem kell szentírásként értelmezni", hogy a jelölt korábban nem indulhatott az RMDSZ ellenében, ugyanis az illető kérheti, hogy tekintsenek el ettől. Erről viszont az RMDSZ országos vezetése, a Szövetségi Állandó Tanács dönt. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: a többi magyar alakulat közül a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselőivel tárgyaltak eddig többek között az önkormányzati választásokról, de nem Kolozsvár, hanem a Kolozs megyei vidéki települések kapcsán.

Csoma Botond arról is beszámolt, hogy kommunikációs hiba volt a hír, miszerint a történelmi egyházak képviselőit kérték fel a kolozsvári listavezető kijelölésére. „Valójában arról van szó, hogy az egyházak által kiválasztott jelölt befutó helyen, azaz az önkormányzati tanácsos lista első négy helyének valamelyikén fog szerepelni" – magyarázta.


Forrás: kronika.ro