Csoma Botond: magyarázatot várunk a csendőrségtől az erdélyi zászlókkal kapcsolatos eljárás miatt

Míg az RMDSZ dési szervezetének, a hatóság által biztosított március 15-i eseményén a román, magyar, erdélyi és uniós zászló vezette az ünnepi felvonulást, addig Kolozsváron továbbra is alkotmányellenes az erdélyi zászló a csendőrség szerint. Ezt a tényt a csendőrség munkatársai a szervezőkkel explicit módon közölték egy hétfői eligazításon.

Érthetetlen az Alkotmányra hivatkozva tiltani az erdélyi zászlót, hiszen az ezen szereplő Erdély címer része Románia címerének. A csendőrség először a tudomásunkra hozta, hogy azokat, akik erdélyi zászlóval érkeznek az ünnepségre, fel fogják tartóztatni, majd felszólítottak minket arra, hogy erről tájékoztassuk is azokat a személyeket, akiknél ilyen zászló van. Ezt mi meg is tettük, szervezőként minket utasítottak erre a csendőrég munkatársai” – tájékoztatott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

Képmutatás és csúsztatás a csendőrség azon állítása miszerint a szervezők kérésére kellett eltávolítani az erdélyi zászlót. „A csendőrségtől sem zászlók felvonultatására, sem zászlók leszerelésére nem kértünk engedélyt, kizárólag a törvényes előírásoknak megfelelően, az útvonalról és az esemény időpontjáról tájékoztattuk a hatóságokat, ahogy ezt minden közterületen szervezett esemény során megtesszük. Éppen ezért kértem már a tegnapi felszólalásomban magyarázatot a hatóságoktól, mert ez az eljárás szerintünk jogsértő” – tette hozzá a megyei elnök. A megbírságolt személyeknek minden jogsegélyt megadnak, várják őket az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének székházába, tudtuk meg Csoma Botondtól.

A képviselő elmondása szerint több szempontból is érthetetlen a csendőrség eljárása, hiszen az országban számos regionális zászlót használnak, melyek nem sértik a törvényt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az 1918-as Gyulafehérvári nagygyűlésre az erdélyi románok az Erdély címeres trikolórral érkeztek, ezt a tényt viszont a kommunizmus idején sikeresen meghamisították, átfestették a korabeli fotókat. Ugyanakkor szégyenletes az a módszer, amellyel próbálnak feszültséget kelteni és úgy állítani be az eseményeket, mintha az RMDSZ kérte volna az Erdély zászlók bevonását.